Prosecco este un vin produs exclusiv în nord-estul Italiei, mai exact la 50 km de Veneția. Vorbim de o zonă extreme de frumoasă, cu un peisaj parcă scos dintr-o poveste, de aici și dorința viticultorilor ca această zonă să devină Patrimoniu Mondial UNESCO.
Zona de producție cuprinde 15 comune și se întinde pe o suprafață de aproximativ 20.000 de hectare. Terenul de aici este greu de cultivat, dar cu toate acestea viile sunt situate pe dealuri abrupte, deși este greu să rămâi chiar și în picioare. Vița de vie este cultivată doar pe pățile cele mai însorite ale dealurilor, la altitudini variind între 50 și 500 metrii deasupra nivelului mării Adriatice.
Clima din zona această fiind una ușoară, cu ierni nu prea reci și veri nu prea caniculare. Combinația perfectă între un microclimat ușor și un teren foarte variat, cu gresii și argile, care permit drenarea rapidă a precipitațiilor și, în același timp, o sursă de apă constantă, permițând astfel viței de vie să se dezvolte într-un mod echilibrat.
6000 de hectare de viță sunt înregistrate în Registrul oficial DOCG (vin de origine controlată și garantată) dintre acestea peste 100 sunt în subzona Cartizze din Valdobbiadene, care se află între cătunele Saccol, San Pietro di Barbozza și Santo Stefano.
Prosecco produs în zona Conegliano Valdobbiadene reprezintă o sinteză de istorie și este de calitate superioară. Astfel Conegliano Valdobbiadene a câștigat recunoaștere D.O.C.G. în 2009, devenind vârful piramidei în ceea ce privește calitatea Prosecco-ului, un produs exclusiv din nord-estul Italiei.