Wine-shutterstock_69763123

Prosecco: Arta vinurilor spumante, practicată de trei familii diferite

Trei factorii de decizie. Trei povești. Trei moduri de a face vin. Un singur scop: asigurarea că tradițiile și culturile care sunt coloana vertebrală în producția de Prosecco, fac succesul pe piața mondială, supraviețuiesc, sunt protejate, și vor continua în viitor.

Prosecco este acum consumat în întreaga lume, la petreceri, sărbători, reuniuni ale prietenilor, întâlniri, – vara și iarna. Iar cu ocazia unui eveniment anual organizat de „Prosecco Assocation” (Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore), pentru a promova cele mai bune și cele mai tradiționale vinuri spumante Prosecco DOCG, s-a spus povestea a trei producători de Prosecco cu istorii diferite, experiențe și volume de producție, dar având totuși un scop comun: să păstreze propriile lor legături în regiune prin continuarea tradiției taților și bunicilor lor.

În 1876, prima școală enologică din Italia, a fost stabilită în Conegliano, fiind momentul de început al faimei vinului spumant alb numit Prosecco. Acesta a fost, de asemenea, momentul în care familia Ceschin, a început creșterea și îmbuteliere de Prosecco. Treisprezece decenii mai târziu, este încă pe roate, sub conducerea lui Fabio și a celor trei fii ai săi, care învață arta vinului pentru a duce mai departe tradiția. Astăzi, „Il Colle” (denumirea brand-ului) este un exemplu de intersecție a tehnologiei cu tradiția. La noua lor fabrică din orașul San Pietro di Feletto, ei folosesc gravitatea pentru a transforma strugurii în vin.

Rezervoarele și butoaiele sunt situate la câțiva metri subteran, pentru a forma o pârghie naturală de răcire, datorită rocilor din jur.

1500 de tone este cantitatea de struguri cu care Ceschins lucrează în fiecare an. Aici vorbim atât de propria producție de struguri cât și de strugurii primiți de la circa 50 de cultivatori mai mici. Cumpărarea de struguri, de asemenea, ajută la menținerea și supraviețuirea micilor producători viticoli, un factor extrem de important.

La numai câteva minute de la „Il Colle” este „Vigne Matte”, o fabrică de vin mult mai nouă. Dar asta nu înseamnă că nu sunt familiarizați cu tradițiile și istoria Prosecco-lui. Giovanni Rui, fondator și proprietar al podgoriilor, a moștenit pasiunea pentru a face vin de la bunicul său. Giovanni a simțit chemarea patrie, astfel cumpărâd o moșie în Rolle: „micul conac pe deal”, așa cum este numit în documentele vechi, referindu-se la o mânăstire veche, unde călugării au crescut, de asemenea, struguri și au făcut vin. Spre surprinderea lui imensă, a descoperit, într-o mică parte a averii sale un tip unic de Glera (struguri Prosecco) cultivați doar pe 2,5 hectare. În această parcelă, ascunsă într-o vale îngustă, ramuri de viță de vie s-au dezvoltat pe stânci uriașe, rădăcinile lor se hrănesc în mare măsură cu mineralele din cuibul stâncos, în timp ce căldura stâncilor încălzite de soarele în timpul zilei se eliberează lent, pe parcursul nopții. Oenologii pretind că acesta ar fi motivul pentru care vinul făcut din acești struguri au propria aromă și gust și este extrem de diferit de orice alt Prosecco.

De asemenea, Giovanni intenționează să creeze un mic muzeu cu instrumente și aparate care ilustrează istoria Prosecco-ului în zonă și truda dificilă a populației locale pe parcursul secolelor trecute.

Cu familia Marsura ne întoarcem la istoria regiunii. Marsuras – sau „Marsurets”, așa cum sunt cunoscuți pe plan local (Marsuret este numele vinăriei lor) au evoluat lent de la fermieri la vinificatori, au început să cultive struguri și să producă vin aici din 1936. Ei au cunoștințe de 360° de a lucra pământul, știu fiecare secret al solului Conegliano-Valdobbiadene, fluxurile de climă, de apă și de vânt, expunerea la soare. Și cu toate acestea, folosesc o tehnologie modernă în fabricarea vinului.

Experiența și un simț înnăscut al teritoriului este ceea ce permite patrimoniului lor să se întindă pe o suprafață mare, din zona de mijloc, la vârful cel mai vestic. Au parcele mici, distribuite de-a lungul a 20 de kilometri, pentru a profita de sol diferit, soare, vânt și condiții climatice, pentru a produce vinuri diferite.

Ei mai au o mică podgorie în zona Cartizze, pe versantul orientat spre sud, cu o formă de amfiteatru natural, în apropierea Valdobbiadene. Aici, Prosecco ajunge la cea mai înaltă calitate a sa, iar vinul din strugurii crescuți aici, este, de asemenea, numit Cartizze.

Comments are closed.