Reguli stricte guvernează modul în care vinul spumant poate fi descris atunci când vine vorba de dulceață. Citirea etichetelor este modul determinant de a face selecția în funcție de conținutul de zahăr rezidual. Cantitatea de zahăr poate avea un efect dramatic asupra gustului, așa că merită știut și asta…De unde privine zahărul din vin?
Zahărul din vin este numit „zahăr rezidual” sau „RS”. Acesta nu provine din sirop de porumb sau zahăr granulat așa cum s-ar putea crede, este vorba în primul rând de zaharuri din fructe – din struguri (fructoză și glucoză). Desigur, există câteva cazuri în care producătorii de vin ieftin se folosesc de zahăr sau de sirop pentru a îndulci un vin.
Tot mai multe motive să fii foarte atent la calitate!
Cum se face că unele vinuri sunt uscate, iar altele dulci?
Practic, atunci când se produce vinul, drojdie „mănâncă” zahărul și îl transformă în etanol (alcool). Un vin devine sec atunci când drojdia „mănâncă” tot zahărul și un vin devine dulce atunci când drojdia este oprită (de obicei, prin răcirea fermentației) înainte de a „mânca” tot zahărul. Acesta este și motivul pentru care unele vinuri dulci au mai puțin alcool, decât cele seci.
Cum se determină zahărul rezidual din vin?
Modul cel mai precis de a identifica dulceața din vin este de a căuta o foaie tehnică cu privire la vinul în cauză sau de a citi informațiile de pe etichetă. Mulți producători oferă note tehnice cu privire la fiecare recoltă de vin. RS este afișat de obicei, în unul din cele trei moduri: în grame/ litru, în grame/ 100ml sau ca procent.