Prosecco a primit primul său nivel de recunoaștere național în 1969 când a fost acordat titlul DOC, Denumire de Origine controlată (Denominazione di Origine Controllata) de către Oficiul Național de Origini pentru Vinuri și alte Produse Vitivinicole (ONDOV). Denumirea de DOC protejează o mică zonă de producție și a asigurat Prosecco-ului un nivel de prestigiu în comunitate de vin italian. Popularitatea Prosecco-ului a crescut rapid în ultimii zece ani, în special în Europa și Statele Unite.
Eticheta de DOC certifică faptul că vinul parcurge un traseu în permanență sub control, de la plantație, la procesul tehnologic și până la punerea în vânzare. Însemnul DOC oferă garanția că vinul dintr-o astfel de sticlă este produs dintr-un anumit soi de struguri “Glera”, cultivați în zona declarată și că este verificat înainte de îmbuteliere de un expert.
“Glera” este denumirea aprobată de UE pentru strugurii din Nord-Estul Italiei în 2009, iar atunci când regiunea a fost promovată de la DOC la DOCG, denumirea de “Prosecco” fiind utilizată doar ca indicaţie geografică.
După un număr mare de imitatii Prosecco apărute în întreaga lume, Consorțiul a decis să reorganizeze producția de Prosecco, în scopul de a proteja calitatea, prestigiul și reputația viței de vie și astfel începând cu anul 2009, producţia de Prosecco a fost împărţită în două categorii diferite: Prosecco – DOC şi Prosecco Superiore – DOCG.
Nevoia de o identificare DOCG, Denumire de origine controlată și garantată (Donominazione di Origine Controllata e Garantita), a apărut atunci când denumirea DOC a fost în opinia multor industrii alimentare italiene dată prea ușor pentru produse diferite. O identificare nouă, mai restrictivă a fost creat, pe cât posibil similar cu cea precedentă, dar calitativ diferită. O diferență notabilă pentru vinurile etichetate DOCG: sunt analizate și gustate de către personalul guvernamental-autorizat înainte de a fi îmbuteliate. Pentru a preveni manipularea, sticlele de DOCG sunt sigilate cu un sigiliu guvernamental numerotat pe capac sau pe plută.
Regulile de certificare DOCG:
- Toți struguri trebuie să provină exclusiv din podgorii din zona definită.
- Calitatea producție trebuie să respecte cu strictețe normele stabilite.
- Atât producerea, cât și îmbutelierea pot fi efectuate numai în beciurile din provincia Treviso.
- Toate sticlele trebuie să poarte sigiliul guvernului.