Prosecco se produce în urma unei fermentări secundare complete și în funcţie de continuțul de zahar și în conformitate cu reglementările EU de clasificare a vinului, termenii folosiți pentru a indica dulceața vinului spumant, tipurile sunt urmatoarele: „Brut” (până la 12 grame pe litru de zahăr rezidual), „Extra Dry” (12-17 g/l) sau „Dry” (17-32 g/l).
Brut – Aceasta este versiunea cea mai modernă și mai populară pe plan internațional. Sunt perfect combinate aromele tipice de citrice, împreună cu note vegetale și indicii de pâine proaspătă. Un vin sec și moale, în același timp. Acesta se servește la 7° – 9° C și se potrivește perfect cu peștele, pastele și preparatele din orez, fructele de mare, dar se poate consuma și pe tot parcursul unei mese.
Extra Dry – Aceasta este versiunea tradițională. Este de culoare galben pai, luminos și cu un perlaj rafinat. Ne putem bucura de arome bogate de mere și pere, împreună cu un indiciu de citrice și ceva note florale. Este excelent ca aperitiv sau servit cu supe de legume și fructe de mare, paste cu sosuri din carne, brânzeturi proaspete și carne alba, se servește 8° – 10° C.
Dry – Aceasta este versiune cea mai puțin răspândită, dar care se evidențiază printr-un parfum delicat, fructat, cu note de citrice, piersici albe și mere verzi. Foarte moale pe cerul gurii, cu un indiciu dulce, elegant. Servit la 7° – 8° C, acesta se potrivește cu produsele de patiserie uscate sau cu alimentele condimentate.