Prosecco-700x461

Ai nevoie de motive pentru a bea Prosecco?

Unii spun că nicio altă băutură nu definește filozofia italiană „La dolce vita” la fel ca Prosecco.

Acum este cel mai vândut spumant din SUA si Europa – și pentru un motiv bun: este răcoritor, aromat și cu un pret foarte bun. Dar asta nu este tot, iată alte motive elementare pe care trebuie să le cunoașteți despre acest simbolic produs.

  • Se poate produce numai în anumite zone din Italia. Prosecco este produs exclusiv în anumite părți din nord-estul Italiei. În timp ce Prosecco DOC poate fi cultivat în 9 provincii din regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia, Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG poate fi făcut numai în provincia Treviso din Veneto, pe dealurile dintre orașele cu aceleași nume. Iar Asolo Prosecco DOCG Superiore – cunoscut și sub denumirea de Colli Asolani Prosecco Superiore DOCG – este produs și în Treviso, între orașele Cornuda și Asolo.
  • Diferența dintre Prosecco DOC și Superiore DOCG. Vinurile produse în conformitate cu reglementările DOCG sunt cele mai strict controlate din Italia. DOCG-urile sunt considerate în general cele mai prestigioase vinuri din țară, iar acest lucru este valabil și pentru Prosecco. Zona DOCG Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore este apreciată de multă vreme pentru calitatea strugurilor săi. Aici, ca și în zona mai puțin cunoscută și mai mică Asolo DOCG, strugurii se cultivă exclusiv pe podgoriile de pe deal, unde randamentele sunt în mod natural mai mici decât strugurii cultivati pe uscat. Pe de altă parte, Prosecco DOC se cultivă pe o suprafață mult mai mare, iar cultura de struguri nu se limitează numai la dealuri, dar poate fi aproape oriunde în zona de creștere. Normele mai flexibile pentru Prosecco DOC permit producții de struguri mult mai mari în comparație cu Prosecco DOCG-urile.
  • Podgoria cea mai renumită de Prosecco. Cea mai cunoscută zonă viticolă pentru Prosecco este Cartizze, în comuna Valdobbiadene.
    Cartizze Prosecco Superiore DOCG are, în general, mai multă complexitate și o profunzime mai mare de arome decât majoritatea celorlalte Prosecco.
  • „Prosecco” nu mai este numele strugurilor. În 2009, pentru a opri imitatorii din întreaga lume să folosească denumirea Prosecco, Italia a reglementat și protejat numele Prosecco în conformitate cu reglementările sale DOC și DOCG. Ca parte a eforturilor sale, guvernul italian a schimbat oficial și numele strugurilor de la Prosecco în Glera. Glera trebuie să reprezinte cel puțin 85% din Prosecco. Alti struguri adăugați în mod obișnuit la Glera includ soiurile native Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga și strugurii internaționali Chardonnay, Pinot Bianco și Pinot Grigio.
  • Nu este întotdeauna spumant, cu bule. În timp ce Prosecco-ul iconic este spumant, atât versiunile DOC cât și DOCG pot fi realizate în versiuni spumante, semi-spumante și chiar liniștite.
  • Este vin spumant, nu șampanie.Șampania nu numai că provine din struguri diferiți și exclusiv din regiunea Champagne din Franța, dar, pentru a obține bulele sale, Champagne trebuie făcută prin referementarea vinului în sticlă, cunoscut sub numele de méthode Champenoise (metoda clasică în italiană). Pe de altă parte, Prosecco se face prin refermentarea vinului în rezervoare de oțel, o metodă cunoscută sub numele de metoda Charmat (numită și metoda italiană).
  • Îl poți consuma în fiecare zi. Prosecco trebuie savurat tânăr și proaspăt. Este perfect pentru toate ocaziile și este ideal în fiecare zi.

 

Comments are closed.